Free cookie consent management tool by TermsFeed
Evästeasetukset

INKONTINENSSI

 

Virtsankarkailusta eli virtsainkontinenssista on tullut merkittävä hygieeninen ja sosiaalinen ongelma. Maailman terveysjärjestö on määrittänyt virtsankarkailun sekä sairaudeksi että kansantaudiksi, joka on yleistynyt kaikkialla maailmassa.

Virtsankarkailun syyt ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti ja inkontinenssi voi liittyä myös ulostamiseen. Naisilla yleisin inkontinenssintyyppi on ponnistusinkontinenssi ja miehillä taas pakkoinkontinenssi. Alle on listattuna yleisimmät inkontinenssityypit ja syyt sekä Metsäpolun iD tuote-ehdotukset inkontinenssihoidon avuksi.


Ponnistusinkontinenssi

Ponnistusinkontinenssi on fyysiseen rasitukseen liittyvää tahatonta virtsankarkailua. Se johtuu äkillisen vatsansisäisen paineen noususta, jolloin virtsarakon paine ylittää virtsaputken paineen aiheuttaen virtsaputken avautumisen väärään aikaan. Ponnistusinkontinenssi johtuu siis virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden tai virtsaputken sulkijamekanismin heikkoudesti. Äkillisen sisäisen vatsanpaineen nousun voi aiheuttaa esimerkiksi aivastaminen, yskiminen, nauraminen, nostaminen tai liikunta, jolloin karkaava virtsanmäärä on tavallisesti pieni.

Ponnistusinkontinenssi on naisten tavallisin virtsankarkailun syy, ja se johtuu lantionpohjan tukirakenteiden heikentymisestä tai löystymisestä. Ponnistusinkontinenssille altistavia tekijöitä ovat ylipaino, raskaus ja synnytykset sekä synnynnäinen sidekudosheikkous. Virtsaputkea ympäröivien kudosten kimmoisuus on riippuvainen estrogeenistä, joten iän myötä ponnistusinkontinenssi lisääntyy ja menopaussin jälkeen pahenee. Miehillä ponnistusinkontinenssi on jokseenkin harvinainen ja sen esiintyvyys liittyy poikkeuksetta eturauhasleikkaukseen, jonka tuloksena virtsaputken ja rakon kaulassa oleva sulkumekanismi on tuhoutunut.

      


Pakkoinkontinenssi

Pakkoinkontinenssiin liittyy tyypillisesti äkillinen, voimakas virtsaamisen tarve. Pakkoinkontinenssi johtuu rakon supistajalihaksen yliherkästä reaktiosta. Pakkoinkontinenssin tyypillisimpiä oireita ovat virtsaamispakon tunne ennen virtsan karkaamista, kerralla valuvat suuret virtsamäärät, kyvyttömyys pysäyttää rakon tyhjeneminen sekä psyykkisen jännityksen aiheuttama virtsapakon tunne. Pakkoinkontinenssi voi johtua rakon tai synnytyselinten tulehduksesta, äkillisestä virtsarakon tai – putken infektiosta, rakon tai lähielinten kasvaimista, nopeasta virtsanerityksestä sekä neurologisesta sairaudesta tai vammasta, ja vaiva yleistyy usein iän myötä.

           


Ylivuotoinkontinenssi

Ylivuotoinkontinenssissa virtsankarkailun aiheuttaa ylivenynyt rakko, jonka paine lopulta ylittää virtsaputken sulkupaineen ja aiheuttaa näin tahatonta virtsankarkailua. Virtsankarkailu voi esiintyä tiheästä tai jatkuvasta tiputtelusta aina pakko- tai ponnistusinkontinenssin kaltaisiin oireisiin. Ylivuotoinkontinenssi naisilla johtuu yleisimmin virtsarakon tai kohdun laskeumasta. Miehillä usein suurentunut eturauhanen estää rakon tyhjenemisen, jolloin seurauksena on rakon ylitäyttymisestä johtuva vuoto.

           


Sekamuotoinen inkontinenssi

Sekamuotoisella inkontinenssilla tarkoitetaan ponnistus- ja pakkoinkontinenssin yhdistelmää, jolloin molempien tyyppien mekanismit yhdessä vaikuttavat syntymekanismiin ja siihen liittyy rakon venyvyyden ja tilavuuden vähetessä myös hermostollisia oireita. Sekamuotoinen inkontinenssi aiheutuu lantionpohjan välipohjalihaksen veltostumisesta sekä rakon laskeutumisesta. Sitä esiintyy naisilla eniten vaihdevuosien jälkeen.

           


Ulosteinkontinenssi

Ulosteinkontinenssi määritellään ei-tahdonalaisena tai asiaan kuulumattomien kaasujen sekä löysän tai kiinteän ulosteen poistumisena. Ulosteinkontinenssin yleisin syy on ikään liittyvä lantionpohjan heikentyminen. Se voi johtua myös lantiopohjan tai sulkijalihasten  vauriosta esimerkiksi synnytyksen yhteydessä tai eri leikkausten jälkitiloista. Vaikeassa ummetuksessa kova uloste voi juuttua peräaukon yläpuolelle, jolloin uloste valuu sivuteitse, lisäksi ulostuslääkkeiden liikakäyttö johtaa myös joissain tapauksissa ulosteen valumiseen. 

         


Arkkitehtoninen inkontinenssi

Inkontinenssiin vaikuttavat myös ympäristötekijät ja ihmisen terveydentila. Vessa voi olla kaukana eikä huonokuntoinen ennätä sinne ajoissa tai muistihäiriöinen ei löydä vessaan ollenkaan. Tällöin ratkaisut voivat löytyä hoitoympäristöä muuttamalla, tunnisteiden, tukien ja apuvälineiden käyttöönotolla. Esimerkiksi sängyn viereen voi asettaa WC-tuolin tai asentamalla yövalon WC-tiloihin. Huomioita tulisi kiinnittää myös helposti riisuttaviin vaatteisiin.


Neurologiset ja neuropatiset tekijät

Neurologian erikoisala tutkii hermoston eli aivojen, selkäytimen ja ääreishermojen sekä lihasten sairauksia ja oireita. Neurologisia sairauksia ovat aivoverenkiertohäiriöt, MS-tauti, Parkinsonin tauti, kehitysvammaisuus ja muistisairaudet. Yksittäisistä sairauksista virtsankarkailua on todettu esiintyvän keskimääräistä enemmän neurologisten sairauksien yhteydessä.

Pitkään jatkuneeseen diabetekseen lisäsairautena liittyvänä, ei-tahdonalaisen hermoston vaurioihin eli autonomisen neuropatian oireena, kuuluu virtsarakon sekä suoliston toimintahäiriöt.

     


Muut riskitekijät

Aiemmin esiteltyjen eri inkontinenssityyppien aiheuttajista heikentynyt toiminta- ja liikuntakyky sekä monet krooniset sairaudet ovat todettu olevan yhteydessä iäkkäiden virtsankarkailuun. Vaikka inkontinenssiin vaikuttavista tekijöistä suurin on ikä, ei virtsankarkailu ole pelkästään iäkkäiden ongelma. Elintavoilla saattaa olla vaikutusta inkontinenssin ilmaantuvuuteen, kuten normaalia runsaammalla nesteen juonnilla. Erityisesti kofeiini ja alkoholi voivat lisätä virtsan määrää. Runsas tupakointi todennäköisesti lisää sekamuotoisen inkontinenssin riskiä, virtsapakko-oireita ja tihentynyttä virtsaamistarvetta.

Inkontinenssin taustalta voi lisäksi löytyä nokturiaa, eli yöaikaista virtsaamisen tarvetta, joka tarkoittaa sitä, että wc:ssä on käytävä useammin kuin kerran yön aikana. Tämä on varsin tavallista iäkkäillä ja jos WC:hen on pitkä matka, voi rakko tyhjentyä osittain jo matkalla. Päivittäisessä käytössä olevat lääkkeet saattavat aiheuttaa tai pahentaa inkontinenssia, minkä takia kokonaislääkityksen tarkistaminen aika ajoin on tärkeää.

                              


Lue lisää inkontinenssistä täältä:

Lataa tietopaketti inkontinenssistä, siihen vaikuttavista tekijöistä ja sen hoidosta tästä >>>

Olemme Suomen ensimmäinen inkontinenssituotteita tarjoava etämyyntiyritys!


TIETOA!

INKONTINENSSI

iD INKONTINENSSISUOJAT

APUA SUOJAN VALINTAAN

TILAA ILMAINEN TUOTENÄYTE

IHONHOITO